Test: NIU NQi N Sport

Navdušil bo novo generacijo motoristov

Elektromobilnost na dveh kolesih ne hiti naprej s takšnim tempom kot mnogo bogatejša avtomobilistična industrija. No, počasi pa le prikaplja kakšna novost, ki je zanimiva. NIU NQi N Sport je že tak primer.

NOSILNA (foto: Kavčič) 

NIU NQi Sport z enim polnjenjem, za katero potrebuje 7 ur, doseže dobrih 50 kilometrov mešane vožnje.

V mislih imam mesto, cesto in tudi nekaj klanca. Predvsem klanec je tisti, ki zelo pospeši, da prikazovalnik nivoja elektrike v bateriji začne zelo hitro padati. To je za vsakodnevno uporabo dovolj, sploh če lahko skuter vsako noč v garaži lepo priključiš na električno omrežje. Tovarna sicer navaja med 50 in 80 kilometri dosega.

Med vožnjo je zelo dobrodošlo, da lahko voznik izbira med tremi programi. Prvi je omejen do 25km/h in je najbolj varčen, potem je drugi program, kjer skuter doseže 35 km/h, pri tretjem, recimo mu športen oziroma brez omejitev, pa je hitrost omejena na zakonskih 45 km/h.

Pospeški so v programu dve in tri zelo dobri. No, s preklopom na program 1, kjer se lahko pelješ 25 km/h, tudi poraba energije močno pade, tako da jim verjamemo, da se da s to hitrostjo pripeljati tudi 80 kilometrov daleč. V tej verziji seveda ne potrebujete izpita za moped, ampak je dovolj že kolesarski izpit, saj je vozilo registrirano za uporabo na kolesarskih cestah.

NIU NQi med vožnjo deluje zelo tiho, brez mehanskih zvokov, tako da se sliši le piš vetra. Elektromotor je vgrajen v zadnjem kolesu, kar pa presenetljivo ne vpliva negativno na vozne lastnosti. Ker je baterija skrita pod nogami, je tudi težišče ugodno in sama vožnja z njim zelo lahkotna ter nezahtevna. Spredaj in zadaj za varno ustavljanje skrbita kolutni zavori.

Stroškov vzdrževanja praktično ni. Ni olja, ni bencina, ni mazanja, le kabel v vtičnico in se voziš.

 

Besedilo in fotografije: Peter Kavčič